Udgivet i

Skotsk Tartan til Modeshow

Jeg har altid været begejstret for de skotske klantern – Tartans som altid har udgjort en del af Skotland historiske arv.

En tartan symboliserer sammenhold og korpsånd indenfor familier, klaner og distrikter. Og selv i dag bruges tartans og kilten flittigt blandt skotterne.

Den 8. november skal jeg deltage i Laugenes årlige modeshow, og har haft en (urealistisk) drøm om selv at skulle væve mit stof. Men Tartans vil jeg bruge, så efter intens søgen fandt jeg et firma i Skotland; The Strathmore woollen company. Som producerer op til 400 autentiske tartan mønstre i 100 % uld.

De har været umådeligt venlige, og sendt mig adskellige prøver både på mønstre og forskellige vægt ”klasser” på ulden. Da kvaliteten er forskellig afhængig af om det er en kvinde eller mande kilt. Hvordan kan man næste vælge, mellem så mange muligheder?

Jeg havde dog nogle krav, da kjolen skal vises på et podie. Blandt andet må den ikke være alt for mørk,skal indeholde enkelte linier i afvigende farver og ikke være alt for klassisk kilt. Efter mange overvejelser har jeg valgt Duncna OC, som har et godt kvadratisk mønster og vidunderlige farver.

Min ide er nemlig at jeg vil drapere en kjole som kun må være delt i taljen, ellers skal det været et stykke, og dreje rundt på kroppen. Så trådretningen derved vel ligge både på lige og på skrå. Jeg startede med at tegne fire meter stout op med præcis de tern som er i stoffet, for at kunne se hvad der sker undervejs i konstruktionen. Så var det med at komme i gang…

Nu halvanden dag efter er jeg ved at være ved vejs ende. Og synes resultatet er blevet ganske flot. I morgen glæder jeg mig til at prøve den til på fotomodellen. Det færdige resultat kan du se på Laugenes modeshow den 8. november, eller til Åbent hus på Kursuscenter Emilielunden den 12. november.